شهر کرج

شهر کرج

شهر کرج , استان البرز , اقتصاد کرج , مشاهیر کرج , جاذبه های کرج , کشاورزی , تفرجگاه ها,معرفی کامل کرج
شهر کرج

شهر کرج

شهر کرج , استان البرز , اقتصاد کرج , مشاهیر کرج , جاذبه های کرج , کشاورزی , تفرجگاه ها,معرفی کامل کرج

دندانپزشکی با نانوتکنولوژی

 

 

گرایش بیماران به سوی درمان های زیبایی، مواد ترمیمی زیبا و همرنگ دندان و از جمله سرامیک های دندانی، کاربرد بسیاری در دندانپزشکی امروزی پیدا کرده است.
در سال های اخیر با پیشرفت های به دست آمده در زمینه تهیه سرامیک هایی با خواص مطلوب تر، سرامیک ها در شاخه های تخصصی گوناگونی در علوم دندانپزشکی مانند دندانپزشکی ترمیمی، پروتزهای دندانی، ارتودنسی، ایمپلنت های دندانی(کاشت دندان) و جراحی مورد استقبال وسیع قرار گرفته است.اما علم جدید تنها درعرصه سرامیک های دندانپزشکی، تحول ایجاد نکرده است، کاربرد نانوتکنولوژی در ساخت مواد دندانی نیز سبب افزایش استحکام مواد جدید شده است...
گزارش زیر نگاهی دارد به چهل و ششمین کنگره انجمن دندانپزشکی ایران- که ۱۳ تا ۱۶ تیرماه در محل اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد- و تلاش می کند رشته دندانپزشکی را از نظر کاربرد تکنولوژی های نوین در ساخت مواد و تجهیزات تشخیص، درمان وکاربرد لیزر رادیوگرافی مورد بررسی قرار دهد. با هم می خوانیم:
●کاربرد نانوتکنولوژی در دندانپزشکی
امروزه تمام علوم به سمت نانوربات ها سوق داده می شوند. این علم بیشتر در مواردی کاربرد دارد که پزشکان می خواهند به نقاطی در سطوح بسیار کوچک دست یابند. در حقیقت علت ابداع نانوربات ها هم دسترسی ماکرو متخصصان و پزشکان به نقاطی از بدن بوده که کار جراحی یا انجام ماموریت ها در آنها می بایست با دقت و ظرافت بسیار صورت پذیرد. زیرا در مواقعی عضو مورد نظر حتی به کوچکی یک سلول بوده است.
اما بحث نانوربات ها بیشتر در عرصه ساخت مواد و دندانپزشک مطرح است. دکتر سیدمحمدرضا مرتضوی جراح و دندانپزشک و مسئول پنل نانوتکنولوژی در دندانپزشکی در این کنگره در این مورد می گوید: در زمینه ساخت مواد دندانپزشکی پارامترهایی می بایست لحاظ شود تا کیفیت موردانتظار مواد دندانپزشکی به دست آید.
وی می افزاید: موادی که در دندانپزشکی کاربرد دارد، به سرعت در حال تحول است. برای مثال در داخل مواد با بیس رزینی (کامپوزیت ها) یک سری فیلرها وجود دارد که دقیقاً کاری شبیه عمل مقاوم سازی در بتن را انجام می دهد. برای ساختن بتن، سیمان در داخل بسته ای که در داخل آن میلگرد وجود دارد، ریخته می شود که به آن بتن مسلح می گویند. این عمل سبب می شود بتن از استحکام لازم برخوردار شود. برای ساختن کامپوزیت با کیفیت برتر ضروری است فیلرهای کوچک لابه لای فیلرهای بزرگ قرار گیرند تا فضای خالی بین فیلرهای بزرگ تر را پر کرده و خصوصیات فیزیکی کامپوزیت را افزایش دهند. در مواقعی که در یک کامپوزیت، ترکیبی از فیلرهای کوچک و بزرگ داشته باشیم، به آن کامپوزیت هیبرید می گویند.
به کارگیری این شیوه سبب صیقلی شدن نهایی کامپوزیت شده و در نهایت خردگی کامپوزیت را کم می کند. افزایش استحکام کامپوزیت به دلیل کاهش فضا از دیگر مزایای روش فوق به شمار می رود.
●نقش لیزر در دندانپزشکی نوین
هر چند از به کارگیری تکنولوژی لیزر در علم دندانپزشکی، بیش از چند دهه نمی گذرد، اما این تکنولوژی به سرعت در حال توسعه و رشد است.
دکتر احمدرضا طلایی پور، مدیر گروه رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی تهران و دبیر چهل و ششمین کنگره انجمن دندانپزشکی ایران در مورد نقش لیزر در دندانپزشکی می گوید: این تکنولوژی در حال توسعه است و می تواند با قابلیت هایی که دارد کمک رسان دانش دندانپزشکی باشد.
وی می افزاید: از تشخیص ساده پوسیدگی های دندانی تا تشخیص سرطان های ناحیه سر و گردن و در درمان از تراش بافت سخت دندانی و استخوانی گرفته تا جراحی های بافت نرم حفره دهان (بیوپسی، جراحی لثه، برداشت بعضی از تومورها) و درمان ضایعات بافت نرم مانند درمان آفت و عمل جراحی بدون خونریزی به خصوص در مبتلایان به ایدز این روش کاربرد دارد.
کاربرد لیزر همچنین می تواند با آثار ضدالتهابی و بی دردی در تسریع ترمیم ضایعات دهان کمک کند. در حال حاضر نیز در مراکز پیشرفته دنیا تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
●تاثیر رادیوگرافی دندانی بر سلامت افراد
حتماً بسیاری از شما هم این جمله را شنیده اید که تابش اشعه برای زندگی انسان مضر است . حال پرسش اینجاست، آیا اشعه رادیوگرافی دندانی نیز سلامت انسان را تهدید می کند؟
دکتر طلایی پور در پاسخ به این پرسش می گوید: خطر رادیوگرافی دندانی در مقایسه با تعداد زیادی خطرات دیگر که در زندگی روزمره انسان ها شایع است، مانند سیگارکشیدن و یا خوردن غذاهای چرب کمتر است، ولی باید دانست خطر رادیوگرافی با تعداد دفعات آن بالا می رود.وی می افزاید: در یک رادیوگرافی دندانی تعدادی از سلول ها عمل فیزیولوژیک خود را نمی توانند انجام دهند، ولی باید توجه داشت که به طور مسلم همیشه منافع آن بیش از مضرات آن است.
رادیوگرافی های دندانی در زنان باردار همیشه مسأله عده زیادی از دندانپزشکان است. در یک سری رادیوگرافی از کلیه دندان ها که شامل ۱۸تابش است (۱۴ کلیشه رادیوگرافی پری آپیکال و چهار کلیشه بایت وینگ) اشعه جذب شده، معادل ۱/۰ میلی سیورت با یک میلی رم است.
در دوران اندام زایی که بین هفته های سوم تا آخر هشتم بارداری است، اگر جنین بیش از ۱۰ میلی رم یا ۱/۰ سیورت اشعه دریافت کند، بهتر است مادر با پزشک متخصص زنان و زایمان و متخصصان فیزیک پزشکی تماس بگیرد.
همچنین به خانم هایی که نیاز به رادیوگرافی دارند، توصیه می شود در دوران امن به این کار مبادرت ورزند. این ایام از روز اول پریود تا دهمین روز است (قاعده ده روزه) خطرات نسبی اشعه و استعمال دخانیات و مصرف الکل در دوران بارداری به شرح زیر است.
اگر یک خانم باردار تحت تابش اشعه (۱۰ میلی سیورت) قرار گیرد، احتمال اینکه کودک متولد شده اش در اثر لوسمی (سرطان خون) فوت کند یک به ۳۳۳۳ است و یا احتمال اینکه کودک متولد شده، دچار سرطان شود، یک به ۳۵۷۱ است. همچنین اگر خانم بارداری در روز یک پاکت سیگار یا بیشتر استفاده کند، احتمال مرگ نوزاد یک به سه است و چنانچه یک مادر بادار در روز، دو تا چهار جرعه الکل مصرف کند، علایم سندرم الکلی در جنین یک به ده و احتمال بدشکلی شدید از هنگام تولد نوزاد سه در ۱۰۰ خواهد بود.
بنابراین خطرات مربوط به الکل و سیگار به مراتب از یک رادیوگرافی در خانم های باردار بیشتر است.

ترس از دندانپزشکی

 

بیماری که می ترسد نباید ترس خود را مخفی کند و باید حتما آن را با دندانپزشک درمیان بگذارد. بیمار بعد از صحبت کردن با دندانپزشک می تواند کم کم با تلقین مثبت احساس ترس را از خود دور کند. چون ترس آموختنی است.

هر کسی یک بار، فقط یک بار دندان درد گرفته باشد، با تمام وجود خود اهمیت دندانپزشکی و مراقبت از دندان ها را درک خواهد کرد. اینکه چرا دندان ها و بافت های نگهدارنده آنها مثل لثه دچار تخریب می شوند، بحث مفصلی را می طلبد که مهمترین آن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان عمدتا به دلیل تنبلی است.با این حال یک دلیل فرعی اما بعضا مهم هم برای عدم مراجعه و درمان بیماران به دندانپزشک(جدا از مشکلات مالی) وجود دارد و آن ترس است. اگر با خیلی ها درباره ترس از دکتر حرف بزنیم، شاید بخندند و مسخره کنند اما این واقعیت انکارناپذیر است. حتما دیده اید که بعضی از مردم بخصوص کودکان از آمپول زدن می ترسند اما این ترس با بالا رفتن سن کم کم برطرف می شود ولی در برخی موارد این ترس به صورت پایدار باقی می ماند. در مورد دندانپرشکی قضیه دقیقا به این منوال است.
ترس از دندانپزشکی یا Dental phobia یکی از انواع ترس های مرض گونه است. ترس هایی مثل ترس از ارتفاع، ترس از دیدن رنگی خاص، ترس از خیابان و..... در این موارد، بیمار بنابر دلایلی روانی که اغلب ریشه در سالهای دور دارد از چیزی می ترسد و این ترس با هیچ معیار عقلی قابل توجیه نیست. وقتی فردی دچار چنین وضعیتی می شود انگار که با شوک شدیدی مواجه شده باشد می ترسد، رنگش می پرد، عرق سرد بر صورتش ظاهر می شود، نفسش به شماره می افتد و حتی در موارد شدید ممکن است از شدت ترس بیهوش شود. در این شرایط فرد حس می کند در برابر آن عامل محرک و ترسناک بی یار و یاور است و هیچ کس و هیچ چیز نمی تواند به او کمک کند. در نتیجه احساس ترس و این تلقین ناخودآگاه دور باطلی ایجاد می کند که شکستن آن بعضا به چالشی بزرگ برای روانپزشک تبدیل می شود. جالب اینکه بعداز رفع حالات حمله، فرد بشدت از ترس و وضعیت قبل خود احساس شرمندگی و خجالت می کند. همین احساس خجالت بعضا در برخی موارد باعث می شود فرد حتی قادر به مطرح کردن مشکل خود نباشد.
ترس از دندانپزشکی شدت و ضعف دارد و از حالات خفیف تا شدید و بیمارگونه را شامل می شود.
این ترس ها از منابع متفاوتی می آیند و می توانند باعث بروز واکنش های ترس شوند. دکتر حسن شایسته، متخصص جراحی لثه، ایمپلنت های دندانی و بیولوی دهان از دانشگاه UCLA آمریکا و عضو هیات علمی بخش بیولوی دهان قسمت تحقیقات استخوان و ایمپلنت همان دانشگاه در مورد علل ترس از دندانپزشکی می گوید: دنتال فوبیا عمدتا به خاطرات بد از دندانپزشکی در دوران کودکی باز می گردد. وقتی بچه ای در کودکی به زور و به دنبال دندان درد به مطب دندانپزشکی می رود و به زور او را مجبور می کنند تا روی یونیت دندانپزشکی بنشیند حتی اگر درمان در نهایت نتیجه مثبتی هم داشته باشد، خاطره بد این درمان برای او باقی می ماند و می تواند در آینده بشدت دردسرساز شود. یعنی این ترس باقی بماند و در بزرگسالی هم آن فرد از دندانپزشکی بترسد. در بزرگسالان این مشکل ابتدا به ساکن کمتر ایجاد می شود اما اگر ایجاد شود دلیل آن عمدتا درمان دردناک و نبودن بیحسی مناسب حین درمان های قبلی بوده است. چنین وضعیتی معمولا هنگام درمان های اندو(ریشه دندان) یا کشیدن دندان اتفاق می افتد که به خاطر عفونت یا برخی شرایط دیگر بیمار بخوبی بی حس نشده و خاطره آن درمان دردناک برایش باقی می ماند. دکتر شایسته می افزاید:گاهی این خاطره آنقدر ناخوشایند است که وقتی فرد در خیابان بوی یکی از مواد دندانپزشکی به نام انول به مشامش می خورد از شدت ترس دچار حالت شوک می شود.(انول ماده ای است که بوی خاص مطب های دندانپزشکی مربوط به آن است)
جدا از موارد فوق دلایل دیگری هم برای ایجاد این ترس مرضی وجود دارد. دکتر شایسته می گوید:برخی از لوازم مورد استفاده در دندانپزشکی واقعا ترسناک هستند مثل سرنگ تزریق یا فورسپس های مخصوص کشیدن دندان که بیمار آن را به شکل گازانبر می بیند. از سوی دیگر صدای لوازم چرخشی دندانپزشکی مثل صدای سوت توربین و سایر هندپیس ها که بیماران به آن مته می گویند بسیار گوشخراش است و بیماران بخصوص بچه ها حق دارند از آنها بترسند. وضعیت خاص بیماران روی یونیت و تسلط دندانپزشک بر آنها هم در ایجاد این ترس بی تاثیر نیست!
دکتر شایسته می افزاید: ظاهر دندانپزشک هم یکی از عوامل ناخوشایند است. وقتی دندانپزشک ماسک بزند در کنار نور شدیدی که از چراغ یونیت می تابد، می تواند به برخی از بیماران احساس ناخوشایندی القا کند.
اما یکی از مهمترین دلایل ترس از دندانپزشکی، تبلیغات و برنامه های نادرست و حرف های اغراق آمیز دوستان و آشنایان درباره دردناک بودن و وحشتناک بودن این درمان ها است. بسیاری از بچه ها را با این جمله می ترسانند که اگه گریه کنی می بریمت دندانپزشکی!. اگر دندانپزشکی اینقدر رشته مخربی بود، مطمئنا آن را از برنامه تحصیلی تمام دانشگاه های دنیا جمع می کردند.
ترس روح را می خورد
این ترس مرض گونه باید درمان شود وگرنه بیمار هرگز نمی تواند درمان مناسب و قابل قبولی دریافت کند و این مساله باعث از بین رفتن دندان ها یا ایجاد مشکلاتی جدی نظیر عفونت های وسیع ناحیه سر و گردن خواهد شد. دکتر شایسته در مورد راهکارهای مقابله با این ترس از سوی دندانپزشک می گوید: در مورد کودکان این مساله بسیار مهم و جدی است. به هیچ وجه نباید کودک را ترساند یا اینکه او را به زور مجبور به پذیرش درمان کرد. بعضا پیش می آید که متخصصان اطفال یک یا دو جلسه بدون انجام هیچ کار دندانپزشکی صرفا با کودک صحبت کرده و با او ارتباط برقرار می کنند. البته این مورد به مورد فرق می کند ولی اگر ارتباط صحیح و مناسبی با کودک برقرار شود او بسیار ساده تر درمان را می پذیرد و دیگر خاطره بدی در ذهنش باقی نخواهد ماند.
ترس در بزرگسالان کمی پیچیده تر است. این افراد حتی بعضا از بیان ترس خود شرم دارند. در این موارد تشخیص اینکه بیمار می ترسد، با دندانپزشک است. دکتر شایسته می گوید: کلید اصلی حل این مشکل صحبت کردن با بیمار و گوش کردن به مشکلات اوست. باید درمان را برای او تشریح کنیم و تا وقتی کاملا بی حس نشده نباید برایش کار کنیم. البته گاهی بیمار آنقدر می ترسد و استرس دارد که حتی به رغم یک بی حسی کامل و مطمئن بازهم احساس درد می کند. در این شرایط تا استرس بیمار برطرف نشود نمی توان کاری انجام داد چون او از شدت اضطراب و ترس احساس درد خواهد داشت.دکتر شایسته می گوید: باید محیط کار آرام باشد. از سوی دیگر بیمار با چنین مشکلی باید زمانی ویزیت شود که از لحاظ روحی وضعیت مناسبی دارد مثلا صبح زود؛ باید با بیمار صحبت کرد تا آرام شود. اما اگر به رغم این مسائل باز هم مشکل پابرجا بود چه باید کرد؟ دکتر شایسته می گوید: یک راه، استفاده از داروهای آرامبخش قبل از آغاز درمان است که دندانپزشک برحسب مورد از شب قبل از درمان دستور مصرف دارو را می دهد. اما این بیماران باید حتما کسی را همراه داشته باشند تا احیانا به دلیل خواب آلودگی ناشی از مصرف دارو دچار مشکل نشوند. دکتر شایسته می افزاید: در آمریکا می توان از گاز اکسیدنیترو N۲O استفاده کرد ولی در ایران مجاز به استفاده از آن نیستیم. این گاز به نسبت ۲۵ به ۷۵ با اکسین ترکیب شده و بیمار آن را استنشاق می کند و در کاهش اضطراب بیمار بسیار موثر است بخصوص در دندانپزشکی اطفال فوق العاده مفید است. اما اگر هیچکدام از این روش ها جواب نداد تنها راه، فرستادن بیمار به اتاق عمل و درمان تحت بیهوشی عمومی است. البته بعضی بیماران از اتاق عمل هم می ترسند ولی بسیاری، اتاق عمل را ترجیح می دهند. بخصوص هنگام انجام جراحی های وسیع مثل ایمپلنت یا پیوند استخوان. جراحی در اتاق عمل، هم برای بیمار مطلوب تر است، هم برای دندانپزشک.
دکتر شایسته در مورد روش های کاهش ترس از دندانپزشکی از دید بیماران می گوید: بیماری که می ترسد نباید ترس خود را مخفی کند و باید حتما آن را با دندانپزشک درمیان بگذارد. گاهی اوقات ما مجبوریم حتی بیمار را به یک روانپزشک ارجاع دهیم. در آمریکا بخصوص این کار فوق العاده مرسوم و نتایج فوق العاده ای داشته است. اگر هم این کار را انجام ندهیم بیمار بعد از صحبت کردن با دندانپزشک می تواند کم کم با تلقین مثبت احساس ترس را از خود دور کند. چون ترس آموختنی است، پس می توان به طریقه معکوس آن را از بین برد. بیمار باید بداند اگر بر ترس خود غلبه نکند و تحت درمان قرار نگیرد ممکن است دچار عوارض به مراتب بدتری شود.
انجمن دندانپزشکی ایالات متحده چند راه جالب برای کاهش ترس از مطب های دندانپزشکی به بیماران توصیه کرده است، جدا از مواردی که قبلا ذکرشان رفت، می توان به استفاده از واکمن برای نشنیدن صداهای تند و تیز لوازم دندانپزشکی، استفاده از روش های ریلکسیشن روی یونیت و در مطب و تلقین های مثبت برای فراموش کردن ترس اشاره کرد.
به والدین اکیدا توصیه می شود: هرگز کودکان خود را از دندانپزشکی نترسانند. تزریقات دندانپزشکی بندرت دردناک هستند و تحمل سروصدای ناخوشایند لوازم دندانپزشکی صدها بار به تحمل دندان درد و عوارض و عواقب بعدی آن می ارزد

پخش نینجاهای ایران از شبکه خبری ژاپن :: دانلود کلیپ

چندی پیش یکی از شبکه های تلویزیون ملی ژاپن با حضور در دوجو مرکزی نین جوتسو ایران واقع در کرج از همرزمان نینجای ایران خبری تهیه کردند و پخش این خبر بازتاب مناسبی در پی داشت..



هنرهای رزمی نین جوتسو نینجا :: نینجای ایران از شبکه ژاپن

دانلود خبر پخش شده از شبکه ژاپن

لینک مستقیم خبر از شبکه ژاپن



هنرهای رزمی نین جوتسو نینجا خبر پخش شده از شبکه ژاپن استاد اکبر فرجی

اهمیت دندان‌های شیری

 
 
یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت دندان‌های شیری که شاید کمترین توجه به آن شده است، نقش آنها در زیبایی کودکان است. پوسیدگی دندان‌های شیری و یا تیره شدن آنها توسط داروهای مختلف (مثلا قطره آهن) تاثیر نامطلوبی در زیبایی کودکان می‌گذارد و به دنبال آن کودک از ظاهر خود خجالت می‌کشد و اعتماد به نفس خود را از دست خواهد داد
● آیا دندان‌های شیری مهم‌اند؟
عقیده عمومی بر این است که دندان‌های شیری به‌خاطر عمر کوتاهشان اهمیت چندانی ندارد و به مراقبت ‌ از آنها نیازی نیست. اما واقعیت غیر از این است. دندان‌های شیری به دلایل مختلفی، دندان‌های بسیار با اهمیتی هستند و مراقبت و نگهداری از آنها بسیار لازم است.
● دندان‌های شیری سالم، کودکان زیبا
یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت دندان‌های شیری که شاید کمترین توجه به آن شده است، نقش آنها در زیبایی کودکان است. پوسیدگی دندان‌های شیری و یا تیره شدن آنها توسط داروهای مختلف (مثلا قطره آهن) تاثیر نامطلوبی در زیبایی کودکان می‌گذارد و به دنبال آن کودک از ظاهر خود خجالت می‌کشد و اعتماد
به نفس خود را از دست خواهد داد.
کودکانی که به علت دندان دردهای مداوم، پوسیدگی‌های شدید و از بین رفتن نسج سالم دندان‌های شیری،‌قادر به تغذیه مناسب نیستند،‌به مشکلات جسمی، اختلالات رشد و گاهی سوء‌تغذیه دچار می‌شوند. داشتن دندان‌های شیری سالم، به کودکان این توانایی را می‌دهد که در یکی از بااهمیت‌ترین مراحل رشد،‌تغذیه‌ای مناسب و کافی داشته باشند.
● دندان‌های شیری سالم، راهنمای رویش صحیح دندان‌های دائمی
هنگامی که دندان‌های شیری در محیط دهان رویش یافته‌اند، جوانه دندان‌های دائمی در زیر آنها شکل گرفته‌اند. در واقع این دندان‌های شیری سالم، فضای لازم را برای دندان‌های دائمی جایگزین خود حفظ می‌کنند تا دندان‌های دائمی زیرین آنها به موقع و در جای مناسب خود رویش پیدا کنند. اگر یک دندان شیری زودتر از زمان مناسب خود،‌کشیده شود، دندان‌های عقبی آن به سمت جلو حرکت کرده و فضای دندان کشیده شده را اشغال خواهد کرد. در نتیجه هنگامی که دندان دائمی زیرین دندان کشیده شده، به زمان رویش برسد، به دلیل نداشتن فضای کافی،‌رویش نابه‌جا خواهد داشت و یا نهفته باقی می‌ماند و مشکلات ارتودنسی و ردیف نبودن دندان‌ها را برای کودک ایجاد خواهد کرد. حتی اگر بین دندان‌های شیری پوسیده شود و مقداری از نسج دندان‌ها در اثر پوسیدگی‌ از بین برود،دندان عقبی به اندازه نسج از دست رفته دندان جلویی به سمت جلو حرکت کرده و فضای دندان جلویی را اشغال خواهد کرد. بنابراین حتی پوسیدگی‌های کوچک دندان‌های شیری نیز باید به سرعت ترمیم شوند و حتی‌الامکان دندان شیری قابل نگهداری در دهان را نباید زودتر از موعد مقرر کشید.
● دندا‌ن‌های شیری سالم، تکلم زیبا
کودکانی که به دلیل پوسیدگی‌ دندان‌‌های شیری خود، خصوصا دندان‌های جلویی خود را از دست می‌دهند، قادر نیستند به خوبی صحبت کنند و در هنگام تکلم دچار اشکال خواهند کرد.
دندان‌های شیری تا حدود ۶ سالگی در دهان کودک باقی می‌مانند. در این سن اولین دندان‌های شیری لق می‌شوند و می‌افتند. علت لق شدن دندان‌های شیری این است که دندان‌های دائمی با رویش به سمت دندان‌های شیری و تماس ‌با آنها، به تدریج، ریشه‌ دندان شیری را تحلیل برده و با تحلیل رفتن کامل ریشه دندان‌های شیری، این دندان‌ها لق شده و می‌افتند. از حدود سن ۶ تا ۲۱سالگی کودکان در دوره دندان‌های <مختلط> قرار دارند که در این سن مخلوط دندان‌های شیری و دائمی در دهان کودک وجود دارد و به تدریج با افتادن تمام دندان‌های شیری و جایگزین شدن دندان‌های دائمی،‌شخص وارد دوره دندان‌های دائمی خواهد شد. نکته مهم در مورد سن ۶ سالگی کودکان این است که در این سن، در انتهای دهان کودکان دندان‌های دائمی به‌نام دندان ۶ سالگی (اولین آسیای دائمی) رویش پیدا می‌کند. این دندان‌ها در انتهای هر فک در هر طرف یک عدد و در مجموع در دهان ۴ عدد در حدود سن ۶ سالگی رویش پیدا می‌کنند و برای رویش آنها دندان شیری لق نخواهد شد بلکه این دندان‌ها به‌صورت مستقل در انتهای دهان رویش خواهند یافت. مراقبت و مسواک زدن صحیح این دندان‌ها بسیار لازم است زیرا این دندان‌ها کلید جفت‌گیری صحیح دندان‌های دائمی خواهند بود.
● مراقبت از دندان های شیری
دندان‌های شیری از هنگام رویش در دهان نیاز به مراقبت دارند. از زمانی که دندان‌های شیری در دهان رویش پیدا می‌کنند، باید تمیز شوند تا امکان پوسیدگی آنها کاهش یابد. برای کودکان زیر ۲ سال امکان مسواک زدن به روش‌های معمول وجود ندارد. دندان‌های کودکان زیر ۲ سال باید به کمک تکه گاز یا پارچه تمیز مرطوب، تمیز شود و یا از مسواک‌های مخصوصی به‌نام مسواک انگشتی که در انگشتان والدین قرار گرفته و به کمک موهای نرم آن، دندان‌های کودک تمیز می‌شود، استفاده کرد.
شیرمادر، از غنی‌ترین مواد غذایی است که در جهان هستی وجود دارد. این ماده غذایی سرشار از ویتامین‌ها، املاح، پروتئین‌ها و سایر موادی است که در حفظ سلامت آدمی موثر است. شیرمادر به‌خاطر سازگاری زیادی که با بدن انسان دارد، امکان آلرژی‌ها را به حداقل می‌رساند. مادرانی که کودکان خود را با شیرمادر تغذیه می‌کنند، به علت تماس کامل بدنی مادر و فرزند،‌رابطه عاطفی عمیق و کاملی را با کودک خود برقرار می‌کنند. کودکانی که با شیرمادر تغذیه می‌شوند کمتر دچار مشکلات گوارشی و دل‌دردهای شبانه می‌شوند. شیرمادر خطر آلودگی ندارد و از نظر اقتصادی نیز نسبت به شیرخشک بسیار به‌صرفه است.
ارزش غذایی شیرمادر بسیار بالاست. شیرمادر منبع غنی از قند لاکتوز است که لاکتوز می‌تواند به جذب کلسیم نیز کمک کرده و در تراکم استخوان‌ها و استحکام دندان‌های کودکان بسیار موثر باشد. سدیم، پتاسیم، فسفات، پروتئین،‌آهن، انواع ویتامین‌ها و آنتی‌بادی‌ها از سایر مواد مفید موجود در شیرمادران است. اما به یاد داشته باشید که شیرمادر نیز با تمام مزایا و فوایدش،‌به‌خاطر داشتن قند قابل تخمیر لاکتوز، پوسیدگی‌زاست و به تمام مادرانی که کودکان خود را با شیرمادر تغذیه می‌کنند توصیه می‌شود، حتما بعد از آنکه کودکشان شیر نوشید،‌به او آب بخورانند تا دندان‌ها تمیز شود و سطح دندان‌های کودکشان را با یک گاز یا پارچه مرطوب،‌تمیز کنند.
▪ فلوراید
فلوراید ماده‌ای مغذی است که با نفوذ به ساختمان دندان می‌تواند به استحکام آن کمک کرده و از پوسیدگی‌ آن جلوگیری کند. فلوراید، می‌تواند به‌صورت خوراکی و یا موضعی وارد ساختمان دندان شود. فلورایدتراپی روشی است که به کمک آن در مطب دندان‌پزشکی، فلوراید بر روی دندان کودکان قرار گرفته و به استحکام آنها کمک می‌کند. این عمل از حدود ۳ سالگی برای کودکان توصیه می‌شود.
▪ مسواک زدن
مسواک زدن توسط مسواک‌های عادی از حدود سن ۲ تا ۳ سالگی باید آغاز شود. برای کودکتان، مسواکی مناسب با اندازه دهانش تهیه کنید و فراموش نکنید که تا سن ۶ سالگی که کودک به طور کامل قادر به کنترل عضلات خود باشد،‌مسواک زدن برای کودک به عهده یکی از والدین است و مسواکی که کودک زیر ۶ سال برای خودش بزند. ارزش بهداشتی نخواهد داشت. به اندازه یک عدس از یک خمیر دندان دارای فلوراید بر روی مسواک قرار داده و حدود ۲ دقیقه تمام سطوح دندان‌های کودکتان را لااقل ۲ بار در روز مسواک بزنید.
▪ شیر مادر یا شیرخشک؟
بررسی‌ها نشان داده است که تغذیه کودک با شیرمادر، مناسب‌ترین روش تغذیه‌ای جهت پیشگیری از مشکلات ارتودنسی و نامنظم شدن دندان‌هاست و احتمال ایجاد بی‌نظمی‌های دندانی در کودکانی که از شیشه‌های شیر و یا پستانک استفاده می‌کنند بیشتر است. در صورت اجبار والدین به تغذیه کودک با شیشه پستانک،‌بهتر است از نوعی سرشیشه‌های مخصوص به‌نام سرشیشه‌های <ارتودونتیک> استفاده شود، تا احتمال ایجاد مشکلات بی‌نظمی دندانی کاهش یابد. اما جدای از مشکلات ارتودنسی و بی‌نظمی‌های دندانی،‌شیر،‌چه شیرخشک، شیر مادر یا شیرهای پاستوریزه، به‌خصوص اگر شیرین شده باشند، می‌توانند موجب ایجاد پوسیدگی‌های دندانی در کودکان شوند. بنابراین:
مراقبت باشید که کودکانتان به خوابیدن با شیشه شیر و یا باقی ماندن پستان مادر در دهان عادت نکنند زیرا، ماندن طولانی مدت شیر بر روی دندان‌ها موجب ایجاد پوسیدگی دندانی می‌شود.
در صورت امکان بعد از آنکه کودکتان شیر نوشید، دندان‌هایش را تمیز کنید و یا برای پاک شدن بقایای شیر از روی دندان‌هایش به او مقداری آب بخورانید.
هرگز شیرکودکتان را به کمک، قند، شکر، نبات، عسل و یا موادی مانند اینها شیرین نکنید.
بعد از آنکه کودکتان شیر خورد، دقت کنید تا حتما آروغ بزند زیرا برگشت شیر به همراه گاز معده هنگام خواب به دهان و باقی ماندن شیر بر روی دندان‌ها، موجب پوسیدگی خواهد شد.
از دادن آب میوه‌های شیرین به کودک هنگام خواب پرهیز کنید.
▪ معاینات دندان‌پزشکی
کودکان باید بسیار زود به دندا‌ن‌پزشکی برده شوند،‌بسیار خوب است که اولین معاینات دندان‌پزشکی کودک در حدود سن یک سالگی و به منظور آشنایی کودک با محیط دندان‌پزشکی،‌معاینه اولیه و آشنایی والدین با روش‌های بهداشتی انجام شود. در این معاینات که معمولا کودک در آغوش یکی از والدین، بر روی صندلی دندان‌پزشکی قرار می‌گیرد، بدون آنکه درد و ناراحتی داشته باشد، دیدار با دندان‌پزشک را نوعی برخورد جالب و شاد تلقی خواهد کرد و این آشنایی، خاطره خوبی را از محیط دندان‌پزشکی برای کودک ایجاد می‌کند. کودکان باید لااقل هر ۶ ماه یک‌بار توسط دندان‌پزشک معاینه شوند.
● اولین ملاقات کودک با دندان‌پزشک
اولین ملاقات کودک با دندان‌پزشک بسیار مهم است. این ملاقات باید بسیار زود، قبل از آنکه کودک درد و ناراحتی داشته باشد و تنها برای آشنایی و آموزش انجام شود. دندان‌پزشکی را برای کودکتان انتخاب کنید که مهربان و صبور باشد، به کودکتان در یک مطب عجیب و غریب دندان‌پزشکی آرامش ببخشد و به کودکان علاقه‌مند باشد. قبل از آنکه کودکتان را به دندان‌پزشکی ببرید، باید او را آماده کنید، با او صحبت کنید و درباره رفتن به دندان‌پزشکی برای او توضیح دهید اما از جزئیات، حرفی به میان نیاورید. به او نگویید که <ترس> ندارد و یا دندان‌پزشک تو را <اذیت> نمی‌کند. زیرا بیان این کلمات کودکتان را حساس می‌کند. مراقب باشید که از تجربیات ناخوشایند خود در مطب دندان‌پزشکی حرفی به میان نیاورید. به او تاکید کنید که این معاینه برای سلامت دندان‌‌ها و لثه‌های تو لازم است. به کودک دروغ نگویید. دندان‌پزشک، کودکان بسیار کوچک را، هنگامی که در آغوش مادر هستند معاینه می‌کند. در مورد بچه‌های بزرگ‌تر، ممکن است دندا‌ن‌پزشک از شما بخواهد که از اتاق معاینه خارج شوید. بهتر است برای کسب نتیجه بهتر با دندان‌پزشک کودکتان همکاری کنید.

دندان ترک‌ ‌خورده

 
 
 
وقتی در حال گاز زدن میوه یا آجیل‌ و.. ‌هستید، ناگهان احساس درد تیزی به شما دست می‌دهد که خیلی سریع هم از بین می‌رود و خوب می‌شود و به همین دلیل شما آن را فراموش می‌کنید. اگر چنین تجربه‌ای داشته‌اید، احتمالا یکی از دندان‌های شما ترک خورده است.
● چرا دندان ترک می‌خورد؟
▪ علل متفاوتی برای ترک خوردن دندان وجود دارد:
جویدن اشیا یا مواد خوراکی سختی مثل آجیل، یخ یا آب‌ ‌نبات.
ـ تصادف و ضربات وارد شده به صورت.
ـ پخش شدن و توزیع نامناسب فشار جویدن روی دندان‌ها به علت اختلالات فک و صورت.
ـ فشار و ضربه به دندان‌ها .
ـ مواجهه مینای دندان با حرارت بیش از حد بالا یا پایین ( خوردن غذاهای داغ یا نوشیدن‌ ‌‌آب‌یخ.)
ـ شکننده شدن دندان‌ها به‌دنبال انجام برخی اقدامات دندانپزشکی مثل روت‌کانال.
● به آقا یا خانم دکتر چه باید گفت؟
بسیار سخت و حتی گاه برایتان غیرممکن است به پزشک خود بفهمانید کدام دندان شما درد می‌کند. گاهی حتی نمی‌توان مشخص کرد منشا درد دندان‌های بالایی است یا پایینی. این ترک‌ها معمولا به‌صورت یک خط بسیار ظریف و باریک مویی شکل هستند و به‌طور عمودی طول دندان را طی می‌کنند. گاهی هم آنقدر ظریف هستند که با چشم عادی دیده نمی‌شوند و حتی عکس‌های رادیوگرافی هم قادر به تشخیص آنها نیست.
به هر حال می‌توانید به دندانپزشک خود کمک کنید. اگر به وی بگویید کدام دندان‌درد می‌کند که بسیار عالی است و اگر حداقل مشخص کنید چه زمانی و حوالی کدام منطقه از دهانتان درد دارید، باز هم وی را در تشخیص دندان ترک خورده یاری خواهید داد. حتما به پزشکتان بگویید در صورت مواجهه با گرما، سرما یا مصرف غذاهای شیرین، شور یا چسبناک، حدودا کدام منطقه از دندان‌های شما درد می‌گیرد.
● چرا ترک‌های دندان درد می‌گیرند؟
فشاری که هنگام جویدن یا گاز زدن به دندان وارد می‌آید، باعث باز شدن لبه‌های ترک از همدیگر خواهد شد. وقتی دهانتان را باز می‌کنید و عمل جویدن یا گاز زدن متوقف می‌شود، فشاری که موجب باز شدن لبه‌های ترک از یکدیگر شده بود، از بین می‌رود و دو طرف ترک به یکدیگر برخورد می‌کنند و همین برخورد موجب احساس درد تیزی خواهد شد.
حتی در مواردی که ترک دندان بسیار کوچک و میکروسکوپی است، باز شدن ترک ممکن است به تحریک عصب دندان منجر شود. عصب دندان بافت نرم حاوی اعصاب و عروق خونی دندان است. اگر ترک دندان منجر به تحریک عصب شود، ممکن است دندان نسبت به درد حساس شود. این حساسیت به صورت احساس درد در مواجهه با گرما یا سرمای بیش از معمول است. اگر بیماری و تخریب عصب به دنبال ترک خوردن دندان ایجاد شود، ممکن است برای باقی نگه داشتن دندان، انجام درمان روت‌کانال (برداشتن اعصاب و عروق تغذیه کننده دندان) ضرورت پیدا کند.
● درمان
نحوه درمان بسته به محل و اندازه ترک بسیار متفاوت است و می‌تواند از ترمیم‌های بسیار ساده تا روت‌کانال متغیر باشد. دندانی که به شدت ترک خورده، حتی گاهی باید کشیده شود. این موضوع را که برای درمان شما کدام روش مناسب‌تر است، دندانپزشک شما بهتر از هر کس دیگری تعیین می‌کند. پس این کار را به وی محول کنید.
به هر حال ترک‌های بسیار ریز و ظریف شایع بوده، به کرات در دندان‌ها مشاهده می‌شوند. پیگیری وضعیت این دندان‌ها بسیار مهم است و حتما ‌باید در فواصل منظم به دندانپزشک مراجعه کرد و وضعیت آنها را مورد بررسی و پیگیری قرار داد. این پیگیری و کنترل منظم موجب می‌شود که دندانپزشک در صورت بروز هرگونه مشکلی در دندان مزبور، آن را به سرعت و در مراحل اولیه تشخیص دهد و با مناسب‌ترین درمان ممکن، از پیشرفت آن جلوگیری کند.

جاده کرج - چالوس نگینی بر تارک زیبای طبیعت


جنگلهای انبوه، باغهای پرمیوه ، رودخانه های شیرین، آبشارهای مواج ، چشمه های درمانی، آب و هوای مطلوب و دلپذیر، تپه های باستانی، غارهای زیبا و شگفت انگیز، کوههای سربه فلک کشیده ، دریاچه درخشان و سرسبزی بکر جاده، محور کرج-چالوس را به چهارمین جاده زیبای جهان بدل کرده است .
جاده ای با قدمت بیش از نیم قرن که همچون گوهری رخشان بر تارک زیبایی های طبیعت می درخشد و پل ارتباطی میان شمال و غرب کشور است.
جاده ای که همچون اژدهایی در دل سلسله جبال البرز خفته و پیچ و خمهای آن در دل کوه پیش رفته تا یکی از زیباترین جاده های کوهستانی جهان در سرزمین ایران،سفری خیال انگیز را برای مسافران خود رقم زند.

جاده کرج- چالوس در هر فصل به رنگی در می آید و گاه تضاد رنگها همزمان با هم منظره های باشکوه، منحصربه فرد و چشم نوازی پدید می آورد.
در سال 1312 خورشیدی از جاده کرج-چالوس بهره برداری شد تا مسیر تهران به آبهای درخشان و جلگه های کناره دریای خزر را هموار و کوتاه سازد.
از این زمان به بعد بود که انواع گردشگاهها و واحدهای اقامتی و پذیرایی در کنار این جاده شکل گرفت که از مهمترین آنها می توان به سد کرج در سال 1340 اشاره کرد که ساخت این اماکن موجب شد این جاده در اندک زمانی به تفریحگاه توریست ها تبدیل شود.
مسافران بسیاری از سراسر کشور به ویژه در فصل بهار و تابستان به این خطه می آیند تا دمی در کنار رودخانه خروشان کرج و سایه سار درختان بیاسایند و علاوه بر استفاده از طبیعت منحصربه فرد این جاده از محصولات و سوغات روستاییان و ساکنان خونگرم حاشیه این جاده از جمله انواع ترشی خانگی، قره قروت ، سیر ترشی ، عسل کوهستان، مربای عسل ، عسل رس بسته ، انواع ماست محلی بدون، سرکه سیب محلی ، کره محلی، پنیر گوسفندی ، انواع شیره انگور ، سبزیجات کوهی مانند والک، قارچ و گلپر خشک و ترشی نیز بهره ببرند.
گاهی رستورانها و فروشگاههای حاشیه این جاده خود به یک جاذبه گردشگری تبدیل شده و به طور مثال آش هایی که در کنار تونل کندوان فروخته می شود معمولا مملو از خریداران است.
حلوای شیری، بستنی و ماست موسیر این جاده نیز بسیار خوش طعم و پرطرفدار است.
فعالیت دهها رستوران و رستوران باغ در جاده کرج-چالوس در کنار فعالیت موزه عجایب هفت گانه جهان در کیلومتر ١۴ این جاده می تواند خاطره ای دل انگیز از سفر در این جاده را رقم بزند.
پس از این تونل است که این جاده پس از طی 79 کیلومتر از خطه کرج خارج شده و به سوی وادی مازندران در آن سوی دیگر سلسله جبال البرز به سوی دریا سرازیر می شود.
ساخت این تونل خود داستان جذابی دارد و گاه افسانه هایی در میان مردم محلی درباره آن گفته شده است.
علیرضا دهقان مهرجردی ، مسوول حفظ و احیای اداره پژوهش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرج درباره این تونل می گوید: به نقل از گفته های شفاهی از قدیمی ها، کارگران را برای کندن این تونل در دل کوه (چون کندن تونل کندوان آنهم بدون تجهیزات کار بسیار سخت و دشواری بود) با یک سکه پنج زاری که در آن زمان ارزشمند بود تشویق می کنند و گفته می شود به ازای هرکلنگ پول داده می شود.
تونل کندوان در اردیبهشت ماه سال 1314 شمسی ساخته شده و تونلی است به مسافت 1884 متر و عرض پنج الی هفت و ارتفاع شش متر که کار ساخت آن چهار سال طول کشید و در سال 1318 به بهره برداری می رسد.
با احداث این تونل 13 کیلومتر از مسیر مرکز کرج به چالوس کاسته شد چون پیش از این برای طی این مسیر باید کوه دور زده می شد.
مهرجردی افزود: جاده کرج - چالوس در دامنه سلسله جبال البرز هم از لحاظ تاریخی و هم از لحاظ طبیعی و منابع آبی بسیار ارزشمند و غنی است.
این کارشناس تاریخی می گوید: تا اواخر دوره قاجار، اصلا جاده کرج- چالوس وجود نداشته و تنها یک مسیر خاکی و مالرو ، راه دسترسی به روستاهای این منطقه را تشکیل می داده اما به گونه ای نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد.
مهرجردی افزود: این جاده در دامنه سلسله جبال البرز مرکزی از دوره پهلوی ساخته شده است و امکانات و تاسیسات و اماکن گردشگری تفریحی و ورزشی که در حاشیه آن ساخته شده پس از این دوره بوده است که بعدها نیز لقب چهارمین جاده زیبای جهان را کسب کرد.
اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرج درصدد است تا این جاده را در فهرست آثار ملی ثبت کند.
این کارشناس میراث فرهنگی درباره آثار تاریخی این جاده نیز گفت:دامنه سلسله جبال البرز از دیرباز به دلیل آب و هوای مناسب، طبیعت زیبا و وجود پناهگاههای مطمئن همیشه محل استقرار و سکونتگاه موقت و دایم اقوام و گروههای مختلف بوده است.
مهرجردی اضافه کرد: طبق اسناد و منابع تاریخی، آثاری باستانی با معماری های جالب توجه و همچنین تپه های باستانی در حاشیه شرقی و غربی جاده کرج- چالوس قرار گرفته که از جمله آن می توان به بقایای قلعه ها و دژهای استواری مثل شاه دژ ، قلعه دختر شهرستانک، قلعه تنگه کسیر، قلعه ری زمین و امامزاده های تاریخی با معماری های زیبا اشاره کرد.
این جاده دارای رودخانه های شیرین و متعددی همچون رودخانه های وارنگه رود و شهرستانک است که همه و همه شاخه هایی از رودخانه اصلی کرج هستند.
رودخانه پرآب شیرین کرج از ایام باستان دارای آب فراوانی بوده که آبهای مناطق شهریار ، ساوه ، کرج و بخشهایی از تهران را تامین می کرده و مسیر آن تا قم هم ادامه داشته اما اکنون این رودخانه به خاطر اتصال لوله های آب تهران حتی به زور به خود شهر کرج هم می رسد و جای تاسف است که کرج که خود صاحب این رودخانه است سهم ناچیزی از آب آن دارد.
این رودخانه هم آب زمینهای کشاورزی و هم آب شرب مردم را تامین می کرده و اکنون نیز تامین کننده بخش اعظم آب تهران است.
مکانهای دیگری در کنار جاده کرج- چالوس مانند مکانهای ورزشی از جمله پیست اسکی در دیزین و پیست اسکی خور و روستاهای بسیار زیبا از جمله روستاهای خور، آسارا، گچسر و واریان که به عنوان روستاهای هدف گردشگری کرج نیز مصوب شده اند از دیگر جاذبه های گردشگری محور کرج-چالوس است که محدوده آن نیز از بیلقان تا کندوان مسافتی به طول 75 کیلومتر را در برمی گیرد.
مهرجردی از چشمه های آب درمانی به عنوان یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این جاده نام برد و گفت: چشمه وله در در 70 کیلومتری شمال شرق کرج در روستای وله ، چشمه گل کیله در شمال کاخ شهرستانک در کوههای بشم آهار و هفت چشمه در اوایل جاده چالوس از جمله چشمه های درمانی جاده کرج-چالوس به شمار می رود.
خواص درمانی چشمه وله تایید شده است و آب این چشمه از گروه آبهای بی کربنات کلسیک گوگردی سرد است که برای بیماریهای جلدی (پوستی) ، مجاری تنفسی و رماتیسم بسیار مفید است.
مهرجردی از آبشار خور و چشم انداز زیبا و طبیعی و آب و هوای روستای ارنگه که یکی مناطق ییلاقی با باغهای فراوان جاده کرج- چالوس است و سه امامزاده جعفر ، ابراهیم و سلیمان در این روستا واقع شده در کنار سد کرج و غاریخ مراد از دیگر جاذبه های گردشگری این جاده نام برد.